WELKE FRAMEMAAT HEB IK NODIG?

Bereken heel eenvoudig de framemaat in twee stappen:

DE BINNENBEENLENGTE METEN

U heeft een meetlint, rolmaat of duimstok nodig en liefst een waterpas. Wanneer u geen waterpas heeft kunt u ook een boek gebruiken. Trek uw schoenen uit en kleedt u zich uit tot op uw ondergoed. Wanneer u uw broek of rok zou aanhouden kan het meetresultaat namelijk behoorlijk afwijken, afhankelijk van stof en type kleding. Ga rechtop staan, de voeten circa 15 cm uit elkaar. Hou de waterpas tussen uw benen, strak tegen uw kruis horizontaal naar voren. Zonder waterpas kunt u tegen een deur of muur staan met een boek tussen uw benen geklemd, de boekrug strak tegen uw kruis en horizontaal gehouden. Meet vervolgens de afstand tussen de hak op de vloer en de bovenkant van de waterpas of het boek.

Laat u zo mogelijk door een ander persoon helpen om de lengte te meten en precies af te lezen. De maat die u zojuist gemeten heeft is uw binnenbeenlengte.

FRAMEMAAT BEREKENEN

Vermenigvuldig de uitkomst met 0,68 en rond dit af. Bij een binnenbeenlengte van 79 cm hoort dus een framemaat van 79 maal 0,68 is 53,7. De dichtstbijzijnde framemaat is dan 54 cm. We raden je aan de gemeten framemaat af te ronden naar beneden, in dit geval kun je ook zoeken naar 53 cm frames. Het is verstandiger eerder een iets te klein frame te kiezen dan een te groot frame.

Omdat er vaak maar een paar framematen worden aangeboden van de fiets die je hebben wilt val je meestal tussen twee maten in. Als je bijvoorbeeld een binnenbeenlengte van 81 centimeter hebt, kom je uit op een framemaat van 55 cm. Wanneer die framemaat niet aanwezig is heb je twee keuzes. Vind je een wat rechtere, comfortabele houding op de fiets prettig dan kun je voor de grotere maat gaan. Wil je een aerodynamischer en sportievere zit, kies dan de kleinere framemaat.

OVERWEGINGEN

Bij racefietsen en mountainbikes komt het heel wat nauwkeuriger met de framemaat dan met stadsfietsen en e-bikes. Wanneer je een fiets kiest met een verstelbaar stuur en een voldoende lange zadelpen kun je vaak een prettige zithouding vinden. Niet alleen de beenlengte is van belang, je zithouding heeft ook met armlengte, ruglengte en voorkeur te maken.

Een goede zithouding, waarbij je been in de onderste stand op het pedaal maar heel licht gebogen is, leidt tot een veel hogere trapefficiëntie. Zo fiets je met de minste inspanning. Dat zal je ook bij elektrisch fietsen voordeel opleveren: je kunt met minder ondersteuning toe en komt dus verder met een acculading.