Alles over kinderfietsen

Na het eerste woordje en de eerste stapjes is leren fietsen voor een kind heel belangrijk. De wereld wordt ineen veel groter! Als ze het eenmaal kunnen zijn ze niet meer te stoppen. Het is dan ook belangrijk dat die eerste fiets geschikt is om veilig te oefenen. Waarop moet je bij de aanschaf letten?

Fietsen traint het evenwichtsgevoel en de motoriek van uw kind, stimuleert de bewegingsdrang en versterkt het spierstelsel. Om zich voor te bereiden op het echte fietsen is een loopfiets ideaal. Bij een loopfiets kan het kind zich volledig concentreren op het evenwichtsgevoel en het gebruik van het stuur, zonder zich druk te maken over de trappers.

Vanaf 2 jaar oud kunnen de meeste kinderen beginnen met een loopfiets omdat zij  dan vaak al goed genoeg lopen. Zo stimuleert het hen snel vooruitgang te boeken met het lopen én het fietsen.

Loopfietsen

In vergelijking tot stepjes zijn de wielen bij de loopfietsen wat groter, waardoor ze rustiger rijden en het risico op ongelukjes wordt verkleind. De wielen van een loopfiets lijken op die van een ‘echte’ fiets. De fietsjes zijn in verschillende soorten en maten te koop. Van houten frames tot aluminium frames en van massieve bandjes tot echte luchtbandjes. Massieve banden zijn robuust, maar ook zwaarder in gewicht en ze veren weinig mee op een hobbelige ondergrond. Luchtbandjes zijn iets prettiger. Hoewel ze lek kunnen raken veren ze aanzienlijk beter dan massieve banden. De meeste loopfietsen kunnen meegroeien met uw kind doordat ze een verstelbaar zadel en stuur hebben.

Loopfietsen hebben soms remmen, maar vaak ook niet. Het oefenen met werkende remmen kan de verdeling van de aandacht en concentratie van uw kind tijdens het fietsen bevorderen. Kinderen op loopfietsjes fietsen meestal op vlakke stukken met een lage snelheid, dus remmen zijn niet altijd nodig. Remmen met de voetjes is meestal voldoende in deze gevallen. Een rem op de loopfiets kan een goede oefening zijn net voor het kind de overstap maakt naar een ‘echte’ fiets.

Of de loopfiets remmen heeft of niet, het gebruik van een loopfiets is een goede voorbereiding op de overstap naar een normale fiets. Het evenwichtsgevoel wordt ontwikkeld en het kind krijgt een beter gevoel voor het besturen van een fiets, waardoor fietsen vanzelf makkelijker wordt.

Zodra het kind goed balans kan houden en een aantal hellingen heeft getrotseerd met de loopfiets kan men de overstap maken naar een kleine kinderfiets met een ketting en remmen. Bij de eerste pogingen kan het kind nog een beetje hulp nodig hebben, maar dankzij hun ervaringen met de loopfiets zullen ze in het algemeen snel leren omgaan met een fiets. Ze weten al hoe balans te houden en te sturen. Het kind hoeft tijdens het fietsen alleen nog maar te leren trappen met de pedalen en de remmen te gebruiken.

BELANGRIJK! Koop een kinderfiets niet ‘op de groei’. Koop liever een fiets die met uw kind mee kan groeien door middel van een verstelbaar stuur en zadel.

Kinderfietsen worden aan de hand van de wielmaat (in inch) gecategoriseerd. Zo zijn er fietsen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud met een wielmaat tussen de 12 en 18 inch. Deze fietsen worden meestal op de stoep gebruikt.

Deze kleine fietsen worden meestal met zijwieltjes geleverd, die gemonteerd kunnen worden wanneer dat nodig is. Zijwieltjes kunnen er voor zorgen dat kinderen zichzelf een verkeerde fietshouding aanleren, omdat ze op de wieltjes leunen. Het is beter te leren fietsen zonder zijwieltjes zodat ze hun evenwichtsgevoel beter ontwikkelen en de techniek van het fietsen sneller onder de knie krijgen. Vooral als het kind al een loopfiets gewend is zijn zijwieltjes eerder een stap terug dan een voordeel.

Kinderfietsen zijn vaak stevig gebouwd omdat ook de fabrikanten weten dat kinderen er niet altijd even voorzichtig mee om gaan. Kies een fietsje dat het kind er leuk vind uitzien, want als kinderen hun fietsjes mooi vinden gaan ze er veel liever en vaker mee op pad.

Voor grotere kinderen (fietsen met een wielmaat vanaf 20 inch) zijn er verscheidene modellen. Deze fietsen zijn vaak goed geschikt voor gebruik op de openbare weg, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Let erop dat er verlichting en reflectoren op zitten. Ook een stevige bagagedrager waarmee men een rugzak of sporttas kan meenemen is dan handig.

Steeds meer fabrikanten bieden kinder-mountainbikes aan met een sportief ogend ontwerp. Dankzij de derailleurversnellingen kunnen heuvels getrotseerd worden en kunnen de kinderen op onverharde wegen en paden crossen. Met LED-lampjes en reflektoren kunnen deze fietsen verkeersveilig gemaakt worden, zodat ze zonder problemen op de openbare weg mogen. Of je nu naar school of met de familie een tochtje gaat maken: met een fijne kinderfiets wordt iedere rit een beleving.

Het dragen van een helm op de fiets is in Nederland nog niet verplicht. Toch doen kinderen er goed aan bij het fietsen altijd een helm dragen. En als de ouders er een dragen tijdens het mountainbiken of op de e-bike is het geen grote stap.
Hoe cooler een helm er uitziet, des te liever wordt deze gedragen.

Een helm moet comfortabel zitten en zowel het voor- als achterhoofd bedekken. De helm zit optimaal wanneer er 2 vingers aan ruimte zit boven de wenkbrauwen.

De helm moet niet te strak zitten: bij koud weer moet er een muts onder de helm kunnen worden gedragen. Ook moet de helm geen afdruk achterlaten.

De bandjes moeten de helm goed op zijn plek houden, maar niet te strak zitten. Ook hier geldt dat er 2 vingers ruimte moet zitten tussen kin en kinbeschermer.

BELANGRIJK!

Wanneer het kind een keer met de helm tegen de grond is gevallen, dan moet de helm vervangen worden. Vaak raakt een helm onzichtbaar beschadigd. Kleine barstjes en spleetjes in de constructie van de helm verminderen de sterkte van de constructie waardoor bij een volgende val de werking niet kan worden gegarandeerd.

Wanneer het kind op het zadel zit moeten de voetjes altijd de grond kunnen raken. Bij jongere kinderen bij voorkeur nog met de volledige schoenzool, bij oudere kinderen zijn de tenen vaak genoeg. Tijdens het fietsen moeten de benen licht gebogen zijn wanneer het pedaal in de onderste stand staat. Ook moet het stuur met licht gebogen armen zonder veel inspanning vastgegrepen kunnen worden. Ook moet het kind relatief rechtop zitten, zodat het de omgeving goed kan overzien.